Geschiedenis

De geschiedenis van de 900 ICC

Sinds jaar en dag wordt er zowel bij L’Union Fait la Force te Roosendaal (traditioneel op Hemelvaartsdag) en de Essense Lange Afstand Schutters te – u raadt het al - Essen (eind Augustus) een 900-Ronde georganiseerd. Een 900-Ronde is een dagcompetitie over 3 afstanden (50-40-30m) waarbij over 3 x 30 pijlen maximaal 900 punten kunnen worden gescoord.

Het is een aantrekkelijk wedstrijdformat dat zowel door de geoefende langeafstand-schutters als door de recreatieve boogschutter gesmaakt wordt. Niet iedereen heeft immers ambities om de ‘echte’ lange afstanden (90, 70 of 60m) te schieten.

Voor beginners en jongeren bestond er eerst de mogelijkheid om in Roosendaal 30, 20 en 18m te schieten, of 30, 25 en 20m in Essen. Later zijn die afstanden gelijkgetrokken naar 25, 20 en 18m om dan uiteindelijk toch weer naar 30, 25 en 20m te gaan. Ondertussen wordt er sporadisch ook (buiten competitie) 3×20m aangeboden om de jongsten onder ons al wat wedstrijdervaring op te laten doen.

In 2013 hebben ook de HBSV Alliance d’Amitié uit Ulvenhout en X Archery Team uit Wuustwezel een 900 ronde georganiseerd met de intentie om die wedstrijden jaarlijks door te laten gaan. De vier verenigingen hebben dan toenadering tot mekaar gezocht om samen tot een echte competitie te komen met een eindklassement. Daardoor vergrootte de aantrekkelijkheid voor de reeds langer deelnemende schutters en kon het deelnemersveld over de vier wedstrijden flink worden uitgebreid.

Het toernooi kreeg ook een eigen naam: 900 International Challenge Cup, kortweg 900 ICC, met een eigen, herkenbaar logo dat duidelijk de verbroedering tussen de vier clubs en de twee landen, België en Nederland, in zich draagt.

In 2018 is er geëxperimenteerd door een vijfde inrichter toe te voegen maar de deelnemers vonden het niet prettig om vier van de vijf wedstrijden schieten om opgenomen te worden in het eindklassement. Daarom hebben we beslist om vanaf 2019 terug te keren naar het originele aantal van vier wedstrijden. Daarvan moet er aan drie deelgenomen worden, wil je in aanmerking komen voor het eindklassement.